Vés al contingut

Els CDR, nova eina política

Abril 1, 2018

Amb el salt als CDR, el procés sobiranista català torna a superar-se a sí mateix, i a les formes polítiques actuals a la resta d’estats similars.

En una inesperada recuperació de l’esperit llibertari català, que culmina magistralment amb la construcció èpica de la silenciada Revolució Social Catalana de 1936, o la Revolta Remença, el 1480, el procés va passar de la societat civil (referèndums d’Arenys & co, primeres grans diades indepes), a l’esfera política i parlamentària, i a la mobilització coordinada des de dues grans organitzacions civils, Omnium i ANC, el que ja és una innovació en relació a l’entorn geopolític. Però avui troba bona part del seu impuls i força renovada als barris i a la ciutadania completament auto organitzada amb els CDR, on no hi ha jerarquies, presidentes, ni organitzacions centralitzades.

Per supervivència, per estratègia i per l’escapçament per part de la repressió espanyola de les estructures anteriors: Govern, Parlament, Partits, Omnium i ANC, el sobiranisme ha creat noves eines que només poden recordar-nos als Comitès de Defensa de la CNT dels anys 20 a l’esclat de la guerra civil. Que fou el que permetè que el poble gairebé desarmat vencès el cop d’estat feixista de mig exèrcit sublevat, la data gloriosa del 19 de Juliol del 1936. I iniciés un inèdit i encara no igualat procés de col·lectivització completa de l’economia, en la única revolució on llibertat i igualtat s’han retrobat, en el tràgic context de guerra civil i agressió feixista i estalinista internacional.a Catalunya.

Amb els CDR la repressió espanyola no sap on apuntar. Com que només entenen de cacics i tauromàquia, no saben a qui estomacar per vèncer, a qui multar, a qui empresonar. Desenes de milers de ciutadans compartim per igual de manera lliure i oberta la coordinació de les moltes respostes antirepressives i constituents. Estem a tot arreu, i enlloc.

Ajudats a més per les noves eines de comunicació P2P per a una societat wikicràtica dels comuns, entre iguals, lliures, obertes i igualitàries: Open Source Hardware, Monedes locals com les EcoXarxes, Cooperativisme Integral, Monedes P2P socials com el Fair Coin o el Croat, que es planteja per a l’àmbit català; el software i la cultura lliure, les plataformes cooperatives, l’economia alternativa, l’ecologisme, etc.

Personalment, no conec res que s’assembli als CDR al món avui, tret de la Revolució de Rojava al Kurdistan. Als països “occidentals” és gairebé impensable que cap expressió política massiva pugui mantenir-se i vehicular-se sense la intermediació dels partits polítics. El que espanta encara avui a molts tertulians, analistes i polítics catalans clàssics (els espanyols encara no ho han entès prou, com per preocupar-se de debò, com mostra l’acusació fa pocs dies dels “Cabecillas de los CDR”..). Polítics que, com Ponsatí, reconeixen que l’1O els va superar. No a ells, al PDCat, ERC o CUP. Sinó a les formes polítiques clàssiques del SXX. El que de fet era esperable donat el propi significat de ruptura democràtica i superació del vell ordre de l’1O, per vies innovadores, mai vistes, del vot i de la desobediència civil massiva. Amb tàctiques de guerrilla per aconseguir i defensar les urnes i els vots, amb ús del Bitcoin i Blockchain, pilar central del nou Internet P2P, per esquivar el control de l’Estat. I on també de forma singular govern, policia catalana i societat civil vam col·laborar. Potser és això el que també espanta a la resta d’estats, que no ens volen als seus clubs. I el que explica que malauradament, com el 1480, el 1714 o el 1936 sembla que ens ho haurem de fer tot sols, sense esperar ajudes de ningú. Sobretot quan allí fora avui hi tenim Putins, Trumps, Erdogans, Frances imperials, la Xina neolliberal-estalinista, etc. Però països com Suíssa bé que poden, perquè no nosaltres? Una cosa és la inevitable i saludable interdependència en xarxa de totes les nacions i economies del mon. Una altra es la sotmissió i manca de sobirania per voler fer part de clubs d’estats i economies poderoses.

Guanyem o perdem en aquestes actuals batalles amb el neo-franquisme espanyol, ja hem guanyat moltíssim en humanitat, en maduresa política ciutadana i en saber quina mena d’estat no voldríem crear per res del món; fàcil: res que s’assembli a l’Estat Espanyol i la UE. I si mai assolim una República, sens dubte, com va dir Miró el 36, “enlluernarà el món”, perquè començarà des d’un procés constituent, una defensa partisana i un assalt a la Bastilla fet per milions de ciutadans des dels carrers i des d’una transversalitat política completa de les forces democràtiques i decents, de l’extrema esquerra a la dreta civilitzada.

foto de Dídac S.-Costa.
Con el salto a los CDR, el proceso soberanista catalán vuelve a superarse a sí mismo, y a las formas políticas actuales del resto de estados similares.

En una inesperada recuperación del espíritu libertario catalán, que culmina magistralmente con la construcción épica de la silenciada Revolución Social Catalana de 1936, o la Revuelta Remença, en 1480, el proceso pasó de la sociedad civil (referéndums de Arenys & co, primeras grandes diadas indepes con millones en las calles), a la esfera política y parlamentaria, y a la movilización coordinada desde dos grandes organizaciones civiles, Omnium y ANC, lo que ya en sí es una gran innovación en relación al entorno geopolítico. Pero hoy encuentra buena parte de su impulso y fuerza renovada en los barrios y en la ciudadanía completamente auto organizada con los CDR, donde no hay jerarquías, presidentas, ni organizaciones centralizadas.

Por supervivencia, por estrategia y por el cercenamiento por parte de la represión española de las estructuras anteriores: Gobierno, Parlamento, Partidos, Omnium y ANC, cuyos líderes están presos, el soberanismo ha creado nuevas herramientas que sólo pueden recordarnos a los Comités de Defensa de la CNT de los años 20 al estallido de la guerra civil. Que fue lo que permitió que un pueblo casi desarmado venciera el golpe de estado fascista de medio ejército sublevado, en la fecha gloriosa del 19 de Julio de 1936. E iniciara un inédito y aún no igualado proceso de colectivización completa de la economía, en la única revolución donde libertad e igualdad se han dado la mano, en el trágico contexto de guerra civil y agresión fascista y estalinista internacional contra Cataluña.

Con los CDR, la represión española no sabe dónde apuntar. Como sólo entienden de caciques y tauromaquia, no saben a quién pegar para vencer, a quien multar, a quien encarcelar. Decenas de miles de ciudadanos compartimos por igual de manera libre y abierta la coordinación de las muchas respuestas antirepresivas y constituyentes. Estamos en todas partes, y en ninguna.

Ayudados además por las nuevas herramientas de comunicación P2P para una sociedad wikicrática los comunes, entre iguales, libres, abiertas e igualitarias: Open Source Hardware, Monedas locales como las EcoXarxes (EcoRedes), Cooperativismo Integral, Monedas P2P sociales como el Fair Coin o el Croat, que se plantea para el ámbito catalán; el software y la cultura libre, las plataformas cooperativas, la economía alternativa, el ecologismo, etc.

Personalmente, no conozco nada que se parezca a los CDR en el mundo hoy, excepto la Revolución de Rojava en el Kurdistán. En los países “occidentales” es casi impensable que ninguna expresión política masiva pueda mantenerse y vehicularse sin la intermediación de los partidos políticos. Lo que asusta aún hoy muchos tertulianos, analistas y políticos catalanes clásicos (los españoles aún no lo han entendido lo suficiente, como para preocuparse de verdad, como muestra la acusación hace pocos días los “cabecillas de los CDR” ..). Políticos que, como Ponsatí, reconocen que el 1O los superó. No a ellos, al PDCat, ERC o CUP. Sino a las formas políticas clásicas del SXX. Lo que de hecho era esperable dado el propio significado de ruptura democrática y superación del viejo orden del 1O, por vías innovadoras, nunca vistas, del voto y la desobediencia civil masiva. Con tácticas de guerrilla para conseguir y defender las urnas y los votos, con uso del Bitcoin y Blockchain, pilar central del nuevo Internet P2P, para esquivar el control del Estado. Montoro aún busca las facturas. Y donde también de forma singular, gobierno, policía catalana y sociedad civil colaboramos activamente, superando al CNI y la represion estatal, que juró durante meses que no habría ni urnas, ni papeleas ni votación. 2,4 millones votamos, y defendimos las urnas desarmados contra sádicos pelotones de policías ultra nacionalistas. Quizás sea esto lo que también asusta al resto de estados, que no nos quieren en sus clubes. Y lo que explica que desgraciadamente, como en 1480, en 1714 o en 1936 parece que nos lo tendremos que hacer todo solos, sin esperar ayudas exteriores de nadie. Sobre todo cuando allí fuera hoy tenemos Putin, Trumps, Erdogans, Francias imperiales, China neoliberal-estalinista, etc. Pero países como Suiza bien que pueden, porque no nosotros? Una cosa es la inevitable y saludable interdependencia en red de todas las naciones y economías del mundo. Otra es la sumisión y falta de soberanía por querer hacer parte de clubes de estados y economías poderosas.

Ganemos o perdamos en estas actuales batallas con el neo-franquismo español, ya hemos ganado muchísimo en humanidad, en madurez política ciudadana y en saber qué tipo de estado no querremos crear por nada del mundo; fácil: nada que se parezca a España y la UE. Y si nunca logramos una República, sin duda, como dijo Miró el 36, “deslumbrará el mundo”, porque nacerá desde un proceso constituyente, una defensa partisana y un asalto a la Bastilla hecho por millones de ciudadanos desde las calles y desde una transversalidad política completa de las fuerzas democráticas y decentes, de la extrema izquierda a la derecha civilizada.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: